… czyli biała kiełbasa inaczej, nie tradycyjnie w żurku ale “obok” żurku :)
W sam raz wielkanocne śniadanie.
Warto urozmaicić sobie ten wyjątkowy posiłek.
Może być podana jako samodzielne danie, np. z chrzanem lub w duecie z lekkim żurkiem (niezbyt gęstym, bardziej bulionem), który podajemy w oddzielnej filiżance do popijania.
- 6 sztuk białej kiełbasy,
- 1 kg. ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,,
- 1 łyżka chrzanu
- sól, pieprz,
- 2 – 3 szklanki oleju do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Dokładnie odparować i lekko przestudzić.
Jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę, dodać masło, żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową, chrzan i zagnieść ciasto.
Kiełbasę pokroić na kawałki 6-7 cm. Zdjąć z niej osłonkę.
Nabierać porcję ziemniaczanego ciasta, utoczyć większą kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, położyć na nim kawałek kiełbaski owinąć ją ciastem.
Tak przygotowane kiełbaski smażyć po parę sztuk w dosyć głębokim oleju, odwracając je aby z każdej strony były rumiane.
Podawać gorące lub ciepłe.
Do kiełbasek podać żurek.
sierpień 16, 2017 at 6:22 pm
Biala kielbasa w piwie – sposob na prosty polski obiad Polska slynie na swiecie z wedlin, ktore nie dosc, ze sa wyjatkowo smaczne, to smakuja inaczej w zaleznosci od regionu, w ktorym sie je wyrabia. Poswiateczny tydzien zlecial w okamgnieniu, a ja dotad nie ogarnelam sie ze swiatecznymi przepisami.