Chrupać chipsy chyba każdy lubi… proponuję chipsy domowej roboty, zdrowsze niż ze sklepu :) … a że Walentynki tuż, tuz to zrobiłam wersję chipsów walentynkowych czyli w kształcie serduszek. Myślę,że w taki romantyczny wieczór nawet podczas wytwornej kolacji we dwoje chętnie sięgniemy i chrupniemy na przekąskę takiego chipsa. No a jeśli ktoś planuje walentynkowy seans filmowy z romansem w tle,to taka przekąska będzie w sam raz.

chipsy walentynkowe

  •  ok.1/2 kg .ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól
  • lub inne przyprawy jeśli chcemy:
  • chipsy ziołowe –  zioła prowansalskie,
  • chipsy czosnkowe – sól czosnkowa,
  • chipsy paprykowe – papryka w proszku,
  • chipsy serowe – tarty ser

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, a następnie foremką do ciasteczek wycinamy serduszka.Osuszyć w papierowym ręczniku.

chipsy walentynkowe

W rondlu rozgrzać olej.Wkładać partiami plasterki, smażyć ok. 5 min. po czym wyjąć, osączyć. Ostudzone plasterki wrzucić ponownie na rozgrzany olej i usmażyć na złoty kolor.
Gotowe chipsy posypać solą lub inną przyprawą wg. uznania jakie chipsy lubimy

chipsy walentynkowe