Z ziemniaków można wyczarować wiele fajnych dań obiadowych czy przekąsek,… szczególnie smakują młode ziemniaczki. Są też składnikiem pysznych sałatek.
Nacieszmy się nimi póki są. Z biegiem czasu nie będą już tak smakować…
- 8 – 10 większych ziemniaków w miarę jednakowych + 1 ziemniak dodatkowo,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka masła,
- 5 dkg. startego żółtego sera,
- przyprawa do ziemniaków ( u mnie Kotany),
- zioła prowansalskie ( również Kotany)
- pieprz i sól.
Ziemniaki dokładnie wyszorować najlepiej szczoteczką i opłukać.
Zalać wrzątkiem ( 8 – 10 sztuk), dodać płaską łyżkę soli i gotować przez ok. 15 – 20 min. Odcedzić i przestudzić.
Następnie ściąć wierzch każdego ziemniaka ( wierzchy zachować) i małą łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ, pozostawiając po bokach po ok. 1 cm. – 1.5 cm. Uważać aby nie uszkodzić boków.
Każdego ziemniaka od wewnątrz oprószyć lekko przyprawą.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodatkowego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a wydrążony miąższ z ziemniaków posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim najpierw przez chwilę cebulę, a następnie dodać posiekane i starte ziemniaki, i razem przesmażyć. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia, dodać starty ser, wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki, lekko upychając.
Naczynie do zapiekania lub blachę wyłożoną folią aluminiową natłuścić olejem, ułożyć gotowe ziemniaki, przykryć wcześniej odciętymi wierzchami i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Zapiekać przez ok. 20 min. Podawać gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Do ziemniaków podać dowolną, ulubioną sałatką lub surówkę.
Lipiec 3, 2015 at 6:09 pm
mniam, mniam!
Sierpień 21, 2015 at 11:10 am
świetny pomysł! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html