Kruche, delikatne i aromatyczne,… ot takie proste, zwykłe a jednak wyjątkowe, bo pachnące latem i lawendą, a to za sprawa maleńkich kwiatków lawendy właśnie, które dodałam do ciasta.
Bez cukru, ale za to z miodem lawendowym marki Huzar, który dodatkowo wzbogaca smak ciasteczek.
W sam raz do popołudniowej kawki lub herbatki.
Jeśli więc macie w ogrodzie lawendę zachęcam do wypróbowania.
- 35 dkg. mąki,
- 1 kostka schłodzonego masła,
- 4 łyżki miodu – u mnie lawendowy marki HUZAR
- 1 j ajko,
- 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy
- szczypta cukru pudru do posypania.
Na stolnicę przesiać mąkę, zmieszać z 1 łyżką kwiatków lawendy, miodem, jajkiem i kostką masła.
Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto.
Odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie z ciasta lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć widelcem – stąd ten wzór na ciastkach. Można też spłaszczyć np. dnem szklanki i będą gładkie.
Wierzch dodatkowo delikatnie oprószyć pozostała lawendą.
Piec w 180 st. C. przez 20 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Pycha!
Dodaj komentarz