Święta wielkanocne to czas słodkich, kolorowych mazurków, kremowych serników, puszystych bab…
więc babka bananowo – miodowa poleca się na świąteczny stół :)
Miękka, lekko wilgotna i aromatyczna.
Bez cukru, jajek,… z miodem,, olejem i bananami.
W smaku mocno bananowa z delikatną nutą słodkiego miodu.
Gotową babkę wystarczy oprószyć tylko cukrem pudrem, ale świetnie smakuje też z polewą z mleczka kokosowego i gorzkiej czekolady.
na ciasto
- 2 szklanki mąki,
- 4 duże dojrzałe banany,
- 3 łyżki obfite miodu – użyłam rzepakowy marki Huzar
- 1/2 cytryny,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego (płynnego) lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
na polewę
- 1/2 puszki mleczka kokosowego ( tej stałej masy)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Z mleczka kokosowego w puszce oddzielić płynne mleko od gęstej masy.
Płynna część będziw dodana do ciasta, a masa do polewy.
Do jednej miski przesiać mąkę i zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przemieszać.
W drugiej połączyć składniki mokre: pokrojone banany, sok z połowy cytryny, miód, olej i płynne mleko kokosowe lub wodę – wszystko razem zmiksować.
Do do miski z masą bananowo – miodową przesypać mąkę z proszkiem i sodą, i połączyć wszystkie składniki miksując na najmniejszych obrotach.
Formę n babkę natłuścić olejem i obsypać tartą bułką.
Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika – góra / dół.
Piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Na 3 – 5 min. przed końcem dobrze jest przełączyć piekarnik na dolne grzanie.
Po upieczeniu pozostawić babkę w formie aby przestygła.
Połowę gęstej masy mleczka kokosowego przełożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady..
Następnie lekko przestudzić i kiedy zacznie gęstnieć polać nią chłodną babkę.
Na koniec delikatnie oprószyć wiórkami kokosowymi.
kwiecień 3, 2019 at 1:07 pm
Babka obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Świetny przepis :)