Kruche ciasteczka z masą marcepanowo – śliwkową i soczystymi kawałkami śliwek. Pachnące cynamonem. Wymagają trochę pracy ale za to jak smakują…mniam :)
ciasto:
- 50 dkg. mąki
- 20 dkg. margaryny
- 20 dkg. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (nabrać w palce)
- nadzienie:
- 1/2 kg. śliwek,
- 1 łyżka śliwkowych powideł
- 10 dkg. masy marcepanowej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko, śmietanę i szczyptę soli. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Utrzeć masę marcepanową z 3 łyżkami cukru pudru, białkiem i z łyżką powideł na jednolitą masę. Śliwki umyć usunąć pestki, pokroić na kawałki.
Ciasto rozwałkować na średnią grubość. Pociąć na kwadraty: 5×5 cm. Każdy róg naciąć na ok. 2,5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć nadzienie, a następnie zawijając do środka co drugi rożek włożyć pod niego pokrojone śliwki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor. Resztę cukru pudru zmieszać z cynamonem i posypać upieczone, jeszcze gorące ciasteczka.
Dodaj komentarz