Kruche ciasteczka z masą marcepanowo – śliwkową i soczystymi kawałkami śliwek. Pachnące cynamonem. Wymagają trochę pracy ale za to jak smakują…mniam :)

ciasto:

  • 50 dkg. mąki
  • 20 dkg. margaryny
  • 20 dkg. cukru pudru
  • 1 cukier  waniliowy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (nabrać w palce)
  • nadzienie:
  • 1/2 kg. śliwek,
  • 1 łyżka śliwkowych powideł
  • 10 dkg. masy marcepanowej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko, śmietanę i szczyptę soli. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Utrzeć masę marcepanową z 3 łyżkami cukru pudru, białkiem i z łyżką powideł na jednolitą masę. Śliwki umyć usunąć pestki, pokroić na kawałki.

Ciasto rozwałkować na średnią grubość. Pociąć na kwadraty: 5×5 cm. Każdy róg naciąć na ok. 2,5 cm.  Na środek każdego kwadratu nałożyć nadzienie, a następnie zawijając do środka co drugi rożek włożyć pod niego pokrojone śliwki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor. Resztę cukru pudru zmieszać z cynamonem i posypać upieczone, jeszcze gorące ciasteczka.

Śliwka - robaczywka!