Walentynkowe śniadanie… bo śniadanie to podstawa miło rozpoczętego dnia.Bardzo prosta potrawa też może wyglądać apetycznie… wystarczy ją przyrządzić z “sercem” i fantazją. Tanie,łatwe i proste danie, a składniki prawie zawsze znajdą się w naszej kuchni: parówka, jajko, warzywa, ketchup a do smaku szczypta soli i pieprzu.

serce z parówki

  • cienka parówka
  • jajko
  • odrobina masła
  • sól i pieprz do smaku
  • warzywa: ogórek zielony,pomidor,szczypiorek
  • ketchup

 Parówkę rozetnij wzdłuż ,nie docinając do końca z obu stron. Nadać jej kształt serca ( można sobie pomóc spinając wykałaczką).

serce z parówki

Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć serce z parówki z obu stron.  Kiedy obsmażamy już z drugiej strony wyjąć wykałaczkę,a w środek serca wbijamy ostrożnie jajko) (tak aby się nie rozlało).

serce z parówki

serce z parówki

Doprawić solą i pieprzem.Smażyć na małym ogniu aż do ścięcia się białka.
Ostrożnie wyjmujemy na talerzyk. Dekorujemy zieleniną lub ketchupem…lub wg.własnego pomysłu.

Smacznego!

serce z parówki

serce z parówki