Zupa o kremowej konsystencji i aksamitnym smaku, do tego podana w rumianych bułeczkach ( które można na koniec schrupać)  może być atrakcyjnym daniem niejednego przyjęcia.

 

  • 20 dkg.startego sera Gouda,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • śmietana kremówka,
  • 10 bułeczek lub bagietka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru do smaku,
  • 6 łyżek białego wina.

Cebulę i czosnek posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.
Dodać mąkę, zasmażyć. Podlać ok.1 i 3/4 litra wody i śmietaną.
Dodać kostkę rosołową i gotować 5 min.

Wsypać ser, stopić, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i winem.
Bułeczki wydrążyć i piec 10 min.w temp.200 st. C.
Napełnić gorącą zupką serową.