Zupa o kremowej konsystencji i aksamitnym smaku, do tego podana w rumianych bułeczkach ( które można na koniec schrupać) może być atrakcyjnym daniem niejednego przyjęcia.
- 20 dkg.startego sera Gouda,
- 1 kostka rosołowa,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek dymki,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- śmietana kremówka,
- 10 bułeczek lub bagietka,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru do smaku,
- 6 łyżek białego wina.
Cebulę i czosnek posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.
Dodać mąkę, zasmażyć. Podlać ok.1 i 3/4 litra wody i śmietaną.
Dodać kostkę rosołową i gotować 5 min.
Wsypać ser, stopić, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i winem.
Bułeczki wydrążyć i piec 10 min.w temp.200 st. C.
Napełnić gorącą zupką serową.
Dodaj komentarz