Zupa z zielonej sałaty? … na pewno niejeden z Was się zdziwi ( podobnie jak ja ) widząc ten przepis. Zapewniam, że warto zrobić i spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś lubi właśnie zupy typu krem. Jest delikatna, lekka,  ma piękny, wiosenny zielony kolor i subtelny smak sałaty.  

Do przyrządzenia bardzo tania i prosta, bo potrzeba tylko kilka składników. Przepis podpatrzony u p. Ewy Wachowicz.

Składniki
5 – 6 dkg. ryżu
5 liści zielonej sałaty
1/2 szklanki śmietanki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 l. bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku do zupy,
4 łyżki grzanek w kostkach,
1 łyżeczka masła do zrumienienia grzanek
sól i pieprz do smaku.

Ryż zmielić ( najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko zmieszać ze śmietaną( można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany).
Dodać do naczynia z mączką ryżową. Przygotować bulion warzywny ( może być z kostki) i rownież wlać do naczynia. Następnie wsypać 1 łyżeczkę przyprawy jarzynki. Wg. autorskiego przepisu p. Ewa proponuję zrobienie własnej DOMOWEJ PRZYPRAWY miksując:

10 dkg.suszonych warzyw,
1 łyżkę suszonej cebuli,
kilka ziaren pieprzu,
2 – 3 ziarna ang. ziela,
2 łyżeczki mieszanki włoskiej,
2 łyżeczki suszonego lubczyku
3 łyżki soli morskiej.

No niestety nie dysponowałam wszystkimi podanymi przyprawami aby zrobić podobną mieszankę, ale starałam się użyć podobnych i nimi doprawiłam Też wyszło smacznie.
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. ok. 8 – 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.

Wiosenne zupy