Czary Gary

Gotowanie

Zupa krem z selera naciowego

Aromatyczna, smaczna i lekka zupa, którą chętnie zjemy latem na obiad.
Bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Myślę, że to fajna propozycja na leniwe i słoneczne dni, kiedy mamy ochotę na coś dobrego, ale nie bardzo nam się chce stać w kuchni i gotować.

Jeśli lubisz smak selera naciowego, to koniecznie ugotuj taką zupkę :)
Seler duszony z warzywami, z dodatkiem przypraw i śmietany.
Zamiast wody można użyć oczywiście lekki bulion, a zamiast śmietany dodać gęsty jogurt naturalny.

Składniki:
1 seler naciowy
3 – 4 ziemniaki,
1 większa cebula,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
parę gałązek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
parę kropli sosu sojowego lub przyprawy typu magii
2 – 3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku,
pestki dyni lub ziarna słonecznika – ilość wg, uznania

Warzywa obrać, umyć i pokroić:  ziemniaki i cebulę w kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, przełożyć najpierw cebulę, po  2 – 3 minutach, marchewkę i ziemniaki, przesmażyć znowu parę minut, i na koniec dołożyć czosnek, i wszystko lekko podsmażyć.

Seler naciowy opłukać, oczyść ze zniszczonych części i pokroić w większą kostkę.
Wsypać do warzyw i jeszcze przez parę minut razem przesmażyć co jakiś czas mieszając, aby warzywa nie przywierały.

Podsmażone warzywe zalać wodą (lub bulionem) tak, aby tylko były przykryte.
Dodać przyprawy: kurkumę, sól, posiekaną natkę pietruszk i gotować do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu odstawić aby nieco przestygło, a potem całość zblendować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec blendowania dodać śmietanę.
Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i w razie potrzeby jeszcze szczyptą soli do smaku.

Na rozgrzanej, suchej patelni urpażyć ziarna słonecznika lub pestki dyni.
Przed podaniem zupę mocno podgrzać, ale już nie gotować.
Rozlać do talerzy i posypać uprażonymi ziarnami.
Zamiast ziaren mogę też być oczywiście grzanki.
Smacznego!

1 Comment

  1. Wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑