Dla tych, którzy lubią brokuły…ja uwielbiam w każdej postaci :) Polecam pyszną, pożywną zupę o aksamitnej konsystencji. Doskonale smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- 4 łyżki śmietany
- 20 dkg.ser pleśniowego, np. rokpol
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta mielonej ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę,dodać czosnek i cebulę i ciągle mieszając podsmażyć na złoty kolor. Wlać bulion,dodać brokuł i gotować ok.10 min. Odstawić,lekko przestudzić,wyjąć kilka różyczek brokułowych do dekoracji,resztę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny,gałką muszkatołową,mieloną papryką,solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zupę zabielić śmietaną.dodać ser i mocno podgrzać,aby ser lekko się rozpuścił. Podawać gorącą z grzankami,udekorowaną różyczkami z brokułu i posypaną prażonymi orzechami.
Dodaj komentarz