Lubię cukinie w każdej postaci, zwłaszcza latem kiedy jest tania i dostępna. Można “wyczarować’ z niej wiele smacznych potraw. Dzisiaj zupa cukiniowa z pieczonymi pomidorkami z dodatkiem sera feta, … oczywiście cukinia z mojej działki :) Zupa lekka, aromatyczna i nieco pikantna ( to za sprawą papryczki chili). Wyjątkowo intensywny smak i zapach zawdzięcza pomidorom, które zapieka się oddzielnie w piekarniku i potem dodaje do zupy. Zaś ser feta sprawia, że zupa jest pożywna i delikatna, łagodzi pikanterię chili.
- 1 średnia cukinia,
- 1/2 kg. pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 1 mała czerwona papryczka chili,
- 1/ 2 pęczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 10 – 15 dkg, sera feta,
- szczypta soli do smaku.
Pomidory umyć, usunąć nasady szypułek, pokroić w kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i pociąć w cienkie plasterki. Papryczkę umyć i posiekać razem z nasionami. Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Dodać czosnek, tymianek, papryczkę, 3 łyżki oliwy i miód – wszystlko wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i zapiekać ok. 30 min. Pomidory powinny zbrązowieć.
W tym czasie cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Por oczyścić i dokładnie umyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w półkrążki.
W większym garnku na pozostałej łyżce oliwy poddusić razem cukinię i por ciągle mieszając. Wlać bulion i całość gotować ok. 8 – 10 min. Dodać pieczone pomidory i pokruszoną fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Dodaj komentarz