Proste i tanie danie jednogarnkowe, pyszna i pożywna zupa. Może z powodzeniem być podane jako główne danie obiadowe.

  • 1 większa cukinia
  • 20 dkg.mięso mielone
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 40 dkg. ziemniaków
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • bulion warzywny ( może być z kostki)
  • zielona pietruszka

Mięso mielone włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować małe pulpeciki. Przygotować ok.1,5  l.bulionu warzywnego.Zagotować. Do bulionu włożyć pulpety o gotować 3-5 min. Wyjąć pulpety. Wywar przecedzić przez sito. Ziemniaki obrać pokroić na mniejsze części i gotować w tymże bulionie ok.10 min. Cukinie i pory umyć, przekroić wzdłuż i pociąć w półplasterki. Dodać do zupy i gotować razem z ziemniakami jeszcze 5 min. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pod koniec gotowania włożyć do zupy pomidory i pulpety. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zasypać posiekaną natką pietruszki.

Cukinia 2014