Proste i tanie danie jednogarnkowe, pyszna i pożywna zupa. Może z powodzeniem być podane jako główne danie obiadowe.
- 1 większa cukinia
- 20 dkg.mięso mielone
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 40 dkg. ziemniaków
- 1 por
- 2 pomidory
- cukinia
- bulion warzywny ( może być z kostki)
- zielona pietruszka
Mięso mielone włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować małe pulpeciki. Przygotować ok.1,5 l.bulionu warzywnego.Zagotować. Do bulionu włożyć pulpety o gotować 3-5 min. Wyjąć pulpety. Wywar przecedzić przez sito. Ziemniaki obrać pokroić na mniejsze części i gotować w tymże bulionie ok.10 min. Cukinie i pory umyć, przekroić wzdłuż i pociąć w półplasterki. Dodać do zupy i gotować razem z ziemniakami jeszcze 5 min. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pod koniec gotowania włożyć do zupy pomidory i pulpety. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zasypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz