… z białą kiełbasą, jajkiem, z dodatkiem grzybów, majeranku i czosnku.
Jedyny taki ,… bo wielkanocny smakuje wyjątkowo :)
Smaczny, aromatyczny, domowy i pożywny.
To już ostatni moment na przygotowane takiego domowego żurku,… czas pomyśleć o zakwasie.
4 – 6 porcji
- 30 – 35 dkg. mąki razowej
- 1 l. wrzącej wody,
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 dkg, suszonych grzybów
- warzywa na bulion (2 – 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula lub kawałek pora,… )
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 4 – 6 jajek (zależy od ilości porcji, dla każdego po jajku)
- parę sztuk białej kiełbasy
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
- szczypta majeranku
Przygotować zakwas na żur:
Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać taką ilością wrzącej wody, aż powstanie gładka masa.
Następnie dolać pozostałą wodę. Wrzucić do tego 3 ząbki czosnku, liście laurowe i angielskie ziele.
Garnek przykryć bawełnianą ściereczką lub obwiązać gazą i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po 3 dniach przecedzić.
W dniu przyrządzania żurku wcześniej namoczyć sobie grzyby i ugotować bulion warzywny.
Obrane warzywa pokroić, zalać 1 l. wody i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Bulion przecedzić.
W większym garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim wcześniej osączone z wody i pocięte na mniejsze kawałki grzyby.
Zalać bulionem (bez warzyw) i gotować aż grzyby będą miękkie.
Wlać zakwas, śmietanę, zmiażdżony 1 ząbek czosnku i szczyptę majeranku.
Doprawić solą i pieprzem.
Opłukać białą kiełbasę, włożyć do żurku i całość parzyć ( już nie gotować) na małym ogniu aż kiełbasa będzie gorąca.
Kiełbasę można pokroić na kawałki, w plasterki lub jeśli jest krótka włożyć w całości.
Dobrze jest też wcześniej lekko przesmażyć ją na patelni.
Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na pól lub na ćwiartki.
Na każdy talerz nałożyć kiełbasę, zalać gorącym żurkiem i dodać pokrojone jajko.
Ozdobić natką pietruszki.
Dodaj komentarz