Idealny na obiad właśnie w porze jesienno – zimowej. Pożywny i rozgrzewający – z białej kapusty, z marchewką, cebulą,  ziemniaczkami i z chrupiącymi skwarkami boczku. Wytopiony zaś z boczku tłuszcz posłużył do zrobienia zasmażki, którą kapuśniak został lekko zagęszczony. Doprawiony kminkiem, liściem laurowym i ang. zielem, a na koniec posypany koperkiem zachęca aromatycznym zapachem.

 

  • 30 dkg. białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka korzeń     
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 30 dkg. wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • parę gałązek koperku
  • ok. 4 ziarenka ang. ziela
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz

 

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Cebulę obrać, pokroić w półpiórka. Zagotować ok. 2 – 2,5 l. wody. Dodać pokrojone warzywa, kostkę mięsną, liść laurowy, ang. ziele i kminek. Kapustę drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować razem całość. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i nie wcześniej, jak w połowie gotowania dołożyć do zupy, aby się nie rozgotowały.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć. obsypać mąką i po lekki zarumienieniu się mąki dodać do zupy. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ocet, zmiażdżony czosnek i posypać posiekanym koperkiem.
Podobny kapuśniak można przygotować z kiszonej kapusty, wówczas nie dodajemy octu.

Zupa na jesień    Smaczna Jesień