…czyli szwajcarski krupnik.
Bardzo smaczna, prosta, za zarazem pożywna i rozgrzewająca zupa szwajcarska.
- 10 dkg. wędzonego boczku
- 10 dkg. kaszy jęczmiennej,
- ok. 2 l bulionu warzywnego
- 40 dkg. wędzonego mięsa wieprzowego
- kawałek selera,
- 2 marchewki,
- 2 cebulki szalotki,
- 2 ziemniaki,
- 2 – 3 liście kapusty
- pęczek zielonej pietruszki
- 1/2 szklanki śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej.
- sól i pieprz do smaku.
Kaszę wcześniej namoczyć na kilka godzin. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki i seler obrać, opłukać i pokroić: marchewki i seler w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulki drobno posiekać. Liście kapusty opłukać i pociąć w paski. Do garnka wlać bulion, dodać mięso, boczek i kaszę. Posolić i zagotować. Do gotującego się bulionu wrzucić przygotowane warzywa i razem gotować ok. 30 – 35 min.
Gotową zupę zabielić śmietaną. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz