Zapraszam na kolorowe kruche i pyszne ciasteczka – jajeczka. Kruche ciasteczka to bardzo prosty i tani przepis na “coś” słodkiego. To już tradycja, że na grudniowe Święta dekorujemy małe pierniczki, to dlaczego na Wielkanoc nie upiec ciasteczek w kształcie jajeczek i też je udekorować ? 

Będą się ładnie prezentować na świątecznym stole bok puszystych bab, serników czy kolorowych mazurków i na pewno znajdą się amatorzy na te smakołyki. Inspiracją jest wiosenny konkurs Dr. Oetkera na dekoracje wielkanocnych wypieków z wykorzystaniem właśnie ich produktów :)

Mój sprawdzony przepis ,aby ciasteczka były kruche, to schłodzone składniki ( żółtka i margaryna czy masło), szczypta soli i odpowiednie proporcje:  30 – 20 – 10
czyli
30 dkg. mąki pszennej,
20 dkg. masła lub margaryny,
10 dkg. cukru pudru
do tego:
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli (nabrać w palce)
można dodać jeszcze parę kropli dowolnego aromatu do ciast,
do ozdabiania: lukry, polewy, pisaki, kolorowe posypki,…wg. uznania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, cukier puder, aromat i odrobinę soli. Szybkimi ruchami ( aby zbyt nie nagrzewało się od rąk) zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na min.1  godz. Po tym czasie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na  placek o grubości 0,3 cm. i foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Piec partiami ok. 15 min. na złoty kolor. Po ostudzeniu udekorować wg. własnego pomysłu.

Wielkanocne Smaki - edycja IV   Wielkanocne Smaki - edycja IV