Papryka marynowana z odrobiną słodyczy.
Chrupiąca, słodka i delikatnie czosnkowa.
Smaczny składnik do dań z mięsem, sałatek czy imprezowych przekąsek.
- ok. 2 kg. czerwonej papryki,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%
- 4 łyżki miodu – np. spadziowy od Huzar
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżki soli,
- główka czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy,
- liście laurowe,
- ziarenka iela ang
- czarny pieprz ziarnisty,
- goździki,
- olej
Paprykę umyć, oczyścić z białych części i pestek, pokroić na mniejsze kawałki lub w paski.
Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 – 3 ziarenka ang. ziela, 2 goździki, 3 ziarnka czarnego pieprzu, pół łyżeczki ziaren gorczycy i 1 łyżeczkę oleju.
Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę, doprowadzając ją do zagotowania.
Przestudzić, dodać miód i wymieszać.
Przestudzonym wywarem zalać paprykę, dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 – 20 min.
Dodaj komentarz