Ogórki z miodem? Tak z miodem :)
Część cukru, którego używamy do przygotowania tradycyjnej zalewy zastępujemy miodem, a on wraz z imbirem i chilli daje ciekawy, słodki – pikantny smak.
Taki trochę orientalny. Smakują z kromką chleba z masłem lub domowym smalcem.
… bo jak się ma ogórki z własnej działki miód od HUZAR to można “bawić się” smakami, szukać nowych i komponować przetwory na różne sposoby.
składniki na 3 duże słoiki
- ok. 2 kg. ogórków,
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżki miodu – dodałam wielokwiatowy Huzar
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 3 – 4 ząbków czosnku,
- 3 papryczek chili,
- 4 cm. korzenia świeżego imbiru
- 1 łyżka gorczycy,
- 15 ziarenek pieprzu
Ogórki dokładnie umyć, nie obierać tylko wraz ze skórką pokroić w grubsze plastry.
Posolić i odstawić na ok. 1 godz. Po tym czasie przelać przez sito, aby pozbyć się płynu, który wytrącił się pod wpływem soli.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Imbir obrać i również pokroić na cienkie plasterki.
Papryczki chilli umyć.
Zagotować wodę z octem i cukrem, dodać pieprz i gorczycę. Odstawić do przestudzenia.
Do ciepłej zalewy dodać miód i całość wymieszać aż do rozpuszczenia się miodu.
Do wyparzonych słoików układać warstwę ogórków na przemian z plasterkami imbiru i czosnku.
Zalać każdy słoik marynatą, tak aby do każdego słoika trafiły też ziarenka pieprzu i gorczycy.
Włożyć po jednej papryczce i dokładnie zakręcić.
Dno większego i wyższego garnka wyłożyć ręcznikiem papierowym, wstawić słoiki i nalać wody na wysokość 3/4 słoi.
Pasteryzować ok. 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku.
Po tym czasie wyłączyć palnik i słoiki pozostawić w garnku aż do wystudzenia.
sierpień 24, 2019 at 6:42 pm
Ogórki z miodem i chili uwielbiam. Nie dodawałam jeszcze imbiru, ale fajnie mi tutaj pasuje :)