Czary Gary

Gotowanie

Ogórki z miodem, imbirem i chili

Ogórki z miodem?  Tak z miodem  :)

Część cukru, którego używamy do przygotowania tradycyjnej zalewy zastępujemy miodem, a on wraz z imbirem i chilli daje ciekawy, słodki – pikantny smak.
Taki trochę orientalny.  Smakują z kromką  chleba z masłem lub  domowym smalcem.

… bo jak się ma ogórki z własnej działki miód od HUZAR to można “bawić się” smakami, szukać nowych i komponować przetwory na różne sposoby.

 

składniki na 3 duże słoiki

  • ok.  2  kg.  ogórków,
  • 2 szklanki wody,
  • 4 łyżki miodu – dodałam wielokwiatowy Huzar
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 – 4 ząbków czosnku,
  • 3  papryczek chili,
  • 4 cm. korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 15 ziarenek pieprzu

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać  tylko wraz ze skórką  pokroić w grubsze plastry.
Posolić i odstawić na ok. 1 godz.  Po tym czasie przelać przez sito, aby pozbyć się płynu, który wytrącił się pod wpływem soli.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Imbir obrać i również pokroić na cienkie plasterki.
Papryczki chilli  umyć.

Zagotować wodę z octem i cukrem, dodać pieprz i gorczycę. Odstawić do przestudzenia.
Do ciepłej zalewy  dodać miód i całość wymieszać aż do rozpuszczenia się miodu.

Do wyparzonych słoików układać warstwę ogórków na przemian z plasterkami imbiru i czosnku.
Zalać każdy słoik marynatą, tak aby do każdego słoika trafiły też ziarenka pieprzu i gorczycy.
Włożyć po jednej papryczce i dokładnie zakręcić.

Dno większego i wyższego garnka wyłożyć ręcznikiem papierowym, wstawić słoiki i nalać wody na wysokość 3/4 słoi.
Pasteryzować ok. 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku.
Po tym czasie wyłączyć palnik i słoiki pozostawić w garnku aż do wystudzenia.

 

1 Comment

  1. Ogórki z miodem i chili uwielbiam. Nie dodawałam jeszcze imbiru, ale fajnie mi tutaj pasuje :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑