Ten przepis znalazłam w necie u „tulaczed”.
Autorka napisała, że : ” jest o tyle idealny,że nie musisz przygotowywać wcześniej zalewy, ponieważ wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika,
…robisz więc tyle słoików na ile masz ogórków” – pomyślałam, to coś dla mnie :)

Ogórki mam z własnej działki, więc w miarę jak rosną mogę na bieżąco iść zrywać i zakładać kolejne słoiki. Najlepiej układa się małe ogórki,… no i więcej wchodzi :)
Przepis naprawdę bardzo wygodny, prosty… i nic się nie marnuje.
Wcześniej bowiem kupowałam „ileś tam” kilogramów ogórków i potem cały dzień upływał na przygotowanie ich do zakonserwowania, gotowanie kolejnych porcji zalewy… trzeba był zrobić to od razu, nie odkładać na potem, aby żaden ogórek się nie zmarnował. Nie ukrywam, było to trochę męczące. Przepis sprawdza się oczywiście nawet przy wiekszej ilości ogórków, bo omijamy gotowanie zalewy, której albo nam trochę zostanie, albo zabraknie,… i znowu trzeba przyrządzać kolejną porcję.

Teraz konserwowanie to sama przyjemność.
Dzięki uprzejmości firmy Jamar mam jeszcze zapas octu, dokupiłam tylko potrzebne przyprawy i powoli na półeczkę w piwnicy odkładam kolejny słoik pełen pysznych konserwowych ogórków.

SAM_0044

  • świeże ogórki,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet spirytusowy 10% Jamar,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liście laurowe,
  • koper do przypraw,
  • czosnek,
  • gorczyca.

Na dno każdego słoika wsypać 1/3 łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 – 4 ziarenka pieprzu, włożyć 1 liść laurowy, 1 większą lub kilka małych gałązek kopru i ząbek czosnku. Wiarę możliwości ułożyć ciasno ogórki.
Następnie do każdego słoika wsypać: 1 czubatą łyżeczkę soli,1 czubatą łyżkę cukru i 4 duże łyżki octu.
Zalać zimną wodą  i zakręcić. Odwrócić kilka razy słoikiem góra – dół, aby sól i cukier się przemieszały.
Dno większego i wyższego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i nalać wody na wysokość 3/4 słoi.
Gotować ok 20 – 25  minut od momentu postawienia garnka na ogień (czas zależy od wielkości ogórków). Podczas gotowania ogórki będą zmieniać kolor z ciemnozielonego na jasny zielony. Gdy 3/4 ogórków będzie jasnych, wyjąć słoiki z garnka na ręcznik, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia. Pozostałe ogórki dojdą pod wpływam ciepła, które jest w słoiku.

SAM_0047

SAM_0050