To już najwyższa pora aby pomyśleć jeszcze o zapasach na zimę. Na naszych działkach, w sadach czy na straganach znajdziemy mnóstwo jarzyn i owoców, z których warto przyrządzić różne przysmaki, by cieszyć się nimi i zimą. Wydatek niewielki, trochę pracy, a tyle potem pyszności i radości na naszych stołach. Nie można zmarnować takiej okazji. Korzystając z uprzejmości firmy JAMAR, od której otrzymałam zestaw octów, w mojej spiżarce pojawiają się wciąż nowe i pyszne przetwory,… a mam jeszcze wiele pomysłów jak je wykorzystać :) Polecam cukinię marynowaną z papryczką chilli, lekko pikantna, doskonała na przekąskę, do sałatek czy na koreczki.

  • ok. 2,5 – 3 kg. cukinii
  • 4 – 5 małych cebulek
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% JAMAR
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 10 ziarenek ang. ziela
  • parę liści laurowych ( tak aby w każdym słoiku znalazł się jeden).
  • papryczki chili – po jednej do słoika.
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Cukinie umyć, obrać i pokroić w większe kostki (kroimy tylko twardą część cukinii, tę bez pestek)
Cebulę obrać, przekroić na pół lub ćwiartki. W naczyniu przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, solą, cukrem, papryką w proszku. Dodać cebulki i przyprawy. Słoiki wyparzyć. Nałożyć cukinię  i do każdego włożyć jedną papryczkę chili. Zalać gorącą zalewą, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazł się kawałek cebulki i przyprawy. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 – 15 min.

   Smaczna Jesień