Przepis sprawdzony od lat.
Buraczki są pyszne! Idealne do mięs. 

Proszę nie obawiać się dodania podanej w przepisie ilości pieprzu i ostrej papryki. Wbrew pozorom nie są bardzo ostre, tylko lekko pikantne. Warto przyrządzić, spróbować…. bo domowe są najlepsze !

  • 3 kg. buraczków,
  • 1/2 kg. czerwonej papryki,
  • 3 strąki ostrej papryczki chili,
  • 1/2 kg. cebuli,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu – użyłam octu Jamar
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka stołowa soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki.

Buraki umyć, ugotować w skórce, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i papryczki chili oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. W dużym naczyniu zagotować: 1 szklankę wody, dodać ocet, cukier, sól, pieprz i paprykę w proszku. Do takiej zalewy włożyć pokrojoną paprykę i cebulę − gotować do miękkości. Dodać poszatkowane buraki, dokładnie wymieszać i zagotować razem na małym ogniu ok. 5min. Po lekkim wystygnięciu, sałatkę włożyć do słoików i pasteryzować ok. 20min.

Przetwory