… w sam raz na wielkanocny stół zamiast tradycyjnego żurku czy białego barszczu.
Coś nowego, coś smacznego i zdrowego.
Lekka zupa, wiosenno – wielkanocna o wyjątkowym smaku.
Tania, prosta i szybka do przygotowania.
Trzeba tylko wcześniej posiać rzeżuchę lub ewentualnie kupić.
Resztę składników na pewno mamy w naszej kuchni :)
4 porcje
- 1 szklanka świeżej rzeżuchy,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 4 ziemniaki,
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka ,
- sól,
- natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 2 szklankami wody, lekko osolić, dodać masło i ugotować.
W międzyczasie jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać w drobną kostkę.
Można też tradycyjnie pokroić tylko na połówki lub na ćwiartki, to już wg. uznania.
Gdy ziemniaki będą miękkie, nie odlewać wody, wsypać rzeżuchę i razem podgotować przez 1 min.
Następnie wszystko razem zmiksować, uzupełnić bulionem i doprowadzić do ponownego zagotowania (ale już nie gotować dalej)
Śmietanę najpierw połączyć z łyżką gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.Rozprowadzić.
Posolić do smaku.
Gorąca zupę rozlać na talerze, udekorować jajkami i zieleniną.
Jeśli mamy więcej rzeżuchy to zamiast pietruszki możemy dodatkowo na wierzch zupy sypnąć rzeżuchę.
Dodaj komentarz