Lekka i  pełna witamin zupa wiosenna. Nie będę oryginalna proponując właśnie tę zupkę, bo zasadzie chyba każdy zna i przyrządza zupę na botwince. U mnie zwłaszcza wiosną jest prawie zawsze. Cały rok czekam na nią i zjadam ją ze smakiem, bo na wiosennych młodych buraczkach jest najsmaczniejsza. Przyznam jednak, że po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem zielonego ogórka i koperku. Wcześniej używałam tylko włoszczyznę. Byłam ciekawa jak smakuje z ogórkiem. Przepis znalazłam w jednym z kobiecych czasopism, ale spotkałam go też już w necie i to na kilku stronach…czyli zupka jest popularna :) Zielony ogórek dodaje orzeźwiającego smaczku całości, a koperek pięknego aromatu. Warto spróbować, jest naprawdę pyszna :)

SAM_4767

  •  2 pęczki botwiny
  • mała włoszczyzna
  • bulion ( może być z kostki rosołowej)
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pół ogórka sałatkowego
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru do smaku

Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej 1 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj kostkę rosołową, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Młode buraczki wraz z liśćmi  dokładnie oczyść, opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do wywaru, całość gotuj ok. 5 minut, aż botwina będzie miękka. Zupę zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj i gotuj jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Ogórek umyj, obierz, pokrój na słupki, a potem na plasterki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Pokrojony ogórek i koperek dodaj do zupy, wymieszaj. Zupę z botwinki można podawać z cząstkami jajka lub ugotowanymi ziemniakami.
Wiosenne zupy