Delikatna zupa krem.
Prezentuje się doskonale, ciekawy smak, wygląd – idealna na każda okazję.
Nawet w karnawale kiedy to królują słodkości będzie w sam raz. Swoim smakiem delikatnie orzeźwi i urozmaici imprezowe menu.
Podana z paroma cienkimi plasterkami jabłka smakuje wyśmienicie.
- 2 duże jabłka,
- 2 pęczki cebulki ze szczypiorem,
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 300 ml. bulionu warzywnego,
- 250 ml. śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę ze szczypiorem umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie krążki, szczypior posiekać – 2 łyżki odłożyć do dekoracji.
Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona.
Dwie ćwiartki pozostawić w skórce, pociąć w cienkie plasterki i odłożyć.
Pozostałe części jabłek najpierw obrać a następnie też pociąć w cienkie plasterki.
Cebulę zeszklić na rozgrzanej maśle lub margarynie.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli razem z jabłkami. Całość dusić o. 5 minut.
Następnie wlać wino, bulion i razem gotować kolejne 5 min. Po czym wszystko lekko przestudzić i zmiksować.
Do zupy dodać śmietanę i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą.
Przed podaniem do każdego talerza włożyć parę plasterków jabłka i posypać szczypiorem.
Dodaj komentarz