Zupka którą przygotowuje się wręcz ekspresowo.
Smaczna, lekka a podana wraz z kluskami kukurydzianymi, które również przygotowuje się w prosty i szybki sposób, jest bardziej syta. Szczypta curry dodana do klusek idealne zrównoważyć łagodny smak groszku. Groszek konserwowy Bonduelle sprawdza się w tym wydaniu doskonale, jest odpowiednio miękki i soczysty.

…a CZY WIESZ, ŻE

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Zupa doskonale sprawdzi się na letni posiłek.

 

sam_6908a

2 – 3 porcje

                                                                                                                                            ZUPA

  • 1 puszka groszku konserwowego Bonduelle
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1  l. bulionu,
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól i pieprz

                                                                                                                                 KLUSKI

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 – 2 łyżki wody,
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól do smaku

Zupa – Cebulę obrać i drobno posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
Wlać bulion i osączony z zalewy groszek.
Całość doprowadzić do wrzenia, na sam koniec dodać śmietankę, zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kluski – W oddzielnym garnku zagotować ok. 1 litra wody i lekko posolić.
W kubku zmieszać ze sobą wszystkie składniki na kluski. Powoli dozować wodę, najpierw łyżka a w razie potrzeby druga.
Ciasto powinny być nieco gęstsze niż tradycyjne na naleśniki,ale jeszcze lejące się. Małymi porcjami wlewać do wrzącej wody lub po prostu nabierać małą lyżeczką. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotować bardzo krótki, ok. 1 min.
Łyżką cedzakową wyłowić kluski i włożyć do rozlanej na talerze czy do bulionówek zupy.

 

sam_6920aa

sam_6910a

sam_6911a
Bonduelle - od 25 lat z Wami