Smaczne, puszyste i lekko pikantne,… jak dla mnie najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie.
Wtedy wyraziście wyczuwa się obecność sera feta i ziół, które nadają im właśnie tej pikanterii w smaku.
Natomiast po ostudzeniu są świetne na imprezę jako przekąska do piwa :)
z podanych składników są 24 szt.
- 20 dkg. mąki orkiszowej
- 20 dkg. mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dkg. sera feta
- 1 większa cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Masło roztopić i ostudzić, a następnie zmieszać z mlekiem i jajkami.
Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony w małą kostkę ser feta i pomidora.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Następnie do masy wsypać mąkę z proszkiem i mieszać drewnianą lub silikonową łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Ciastem napełnić foremki na muffinki do wysokości jednego centymetra od góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec ok. 25-30 min.
styczeń 24, 2017 at 6:30 pm
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
styczeń 24, 2017 at 9:04 pm
Wygląda cudownie! :)
https://jaglusia.wordpress.com/