Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek
Możemy go sobie urozmaicić na różne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,… albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek. Jajko w tej postaci pasuje do każdego żurku :)

Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie.

 

4 porcje

  • 4  surowe białe kiełbaski
  • 1  szklanka zakwasu na żurek
  • 3  szklanki wody
  • 2   nieduże marchewki
  • 1  mała pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 2  średnie ziemniaki
  • 1  ząbek czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4  ziarna ziela angielskiego
  • 4  ziarna pieprzu
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • szczypta  cukru do smaku
  • 1  łyżeczka tartego chrzanu
  • 2  łyżki śmietany do zup
  • szczypta majeranku

                                                                                                                                      DODATKOWO

  • 2  jajka
  • 4  patyczki do szaszłyków
  • kawałek folii do żywności,
  • 2  gumki recepturki

Wcześniej należy przygotować jajka.
Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.

aaa

Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie.
Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków.
Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm.
Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami.
Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków,… jeśli się uda przełożyć jeszcze jedną gumkę przez środek byłoby idealnie – ale dwie też wystarczą. Odstawiamy na ok.2 godz.

sam_9000a

Po tym czasie rozwinąć z foli i delikatnie ostrym nożem pokroić na grubsze plastry.

ŻUREK.  Kiełbasę zalać 3 szklankami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez.15 min..
W tym czasie obrać warzywa i opłukać’
Obgotowaną kiełbasę wyjąć a do wywaru włożyć przygotowane warzywa oprócz ziemniaków.
Dodać czosnek, liść laurowy, ang.ziele angielskie, pieprz i 1 łyżeczkę soli .
Całość gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem gotować do miękkości. Gdy warzywa są miękkie – wyjąć. Marchewkę pokroić w kostkę lub półplasterki,i ponownie włożyć do garnka.
Wlać 1 szklankę lub więcej żuru – wg. uznania jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny.
Doprawić do smaku szczyptą cukru , łyżeczką chrzanu i gotować 3 min.
Odstawić z ognia na godzinkę aby smaki się „przegryzły” i ponownie doprowadzić do zagotowania.
Włożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i razem zagotować jeszcze chwilę żeby kiełbasa była gorąca.
Na koniec doprawić pieprzem, majerankiem i zaprawić śmietaną. Zahartować ją wcześniej aby się nie zwarzyła:  w garnuszku najpierw zmieszać śmietanę z 3 – 4 łyżkami z gorącej zupy i dopiero wlać do całości.

Żurek wraz z kiełbasą nałożyć na talerze, dodać „kwiatki z jajek” i ozdobić pietruszką.
Smacznego!


Dekoracje wielkanocnych potraw