Znana i lubiana.
Jest wiele jej wersji, w zależności od okazji.
Każdy układa swoje warstwy wg. smaku i gustu.
U mnie z okazji świąt wielkanocnych jest i jajko, i ryba, i … oczywiście warzywa.
Do tego smakowity sos, który pasuje do sałatki z tuńczyka: z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i przypraw.
Sałatka warstwowa oczywiście najlepiej prezentuje się podana w przezroczystej misce / miseczkach, wtedy doskonale widać ułożone warstwy, które przyciągają wzrok zachęcając do spróbowania :)
- 5 – 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 20 dkg. startego żółtego sera,
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku
Przygotować sos: zmieszać majonez z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Groszek, tuńczyk i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Posiekać w całości cebulę ze szczypiorkiem.
W przezroczystej misce układać kolejno: białka jajek, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natka pietruszki. Całość zalać przygotowanym sosem.
Przed podaniem schłodzić.
Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Dodaj komentarz