Lekkie, delikatne ciasto na zimno. Mocno schłodzone puszyste masy śmietanowe przełożone owocową galaretką są idealnym deserem na upalne dni, a chrupiący wafelek z delikatnym akcentem czekoladowym osładza całość. Inspiracja do wykonania mojego torciku jest przepis “Wafelki z pianką i galaretką ” z bloga Gracze Gotują, ale dekoracja to już mój pomysł. Poszczególne warstwy tortu również nieco zmienione, bo głównym składnikiem są gotowe masy śmietanowe, a to ze względu na udział w konkursie, w którym należy użyć produktów Dr. Oetkera :) Torcik wyszedł naprawdę pyszny… jedynie co następnym razem zmienię, to dno tortownicy wyłożę biszkoptami lub herbatnikami. Wafel andrutowy pod wpływem wilgotnej masy zbyt mocno rozmięka… pozostałe składniki są ok. :) a torcik szybko znika z talerzy.
- 1 opakowanie Masy śmietanowej o smaku śmietankowym Dr. Oetkera,
- 1 opkowanie Masy śmietanowej o smaku truskawkowym z kawałkami owoców Dr. Oetkera,
- 1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera,
- 4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera,
- 2 x 500 ml. śmietanki 30%,
- 4 okrągłe suche wafle andrutowe,
- 1/2 opakowania polewy czekoladowej Dr. Oetkera,
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
- 12 sztuk świeżych truskawek,
- 12 sztuk dekoracyjnych czekoladowych serduszek Dr. Oetkera
Dno tortownicy wyłożyć waflem. Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i dokladnie rozmieszać. Przestudzić.
Przygotować kolejne warstwy tortu:
– masę śmietankową ubić wg. przepisu na opakowaniu, połączyć z połową porcji żelatyny i wlać jako pierwszą warstwę, nałożyć drugi wafel i odstawić do lodowki
– wlać tężejącą galaretkę, jako drugą warstwę, nałożyć wafel i znowu odstawić do lodówki,
– masę o smaku truskawkowym ubić wg. przepisu na opakowaniu, wlać na wierzch wafla – to już trzecia warstwa,wyrównać i schłodzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce i wysypać na płaski talerz. Rozgrzać polewę czekoladową, wylać na plaski talerz. Brzegi każdego waflowego trójkąta umoczyć delikatnie najpierw w polewie, a następnie w czekoladowych wiórkach. Odłożyć aby zastygły. Dodatkowo na każdym trójkącie na kropelce polewy ” nakleić” czekoladowe serduszko. Na gotowym mocno stężałym torcie ułożyć po okręgu w równych odstępach, umyte i osuszone truskawki.
Pomiędzy nich włożyć ukośnie waflowe trójkąty opierając je na owocach.
Dodaj komentarz