Delikatne a zarazem pożywne letnie danie.
Zazwyczaj zawijam szparagi w bekon czy szynkę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam na masełku. Jest szybko, prosto i smacznie, ale dzisiaj trochę wykwintnie :)
Białe szparagi zapiekane pod aksamitnym sosem beszamelowym, z dodatkiem szynki i sera.
W sam raz na letni obiad lub na imprezowe menu,… jeśli to ma być właśnie danie imprezowe proponuję użyć dodatkowo trochę whisky lub brandy.
Sos i cała potrawa będzie bardziej “charakterna” w smaku.
- 1 kg. białych szparagów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sol i pieprz
składniki sosu
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bulionu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 dkg. szynki,
- 4 łyżki startego żółtego łagodnego sera (np.edamskiego),
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 25 ml. whisky lub brandy – opcjonalnie -(można pominąć)
Szparagi obrać z włókien i odciąć twarde końce na długości ok. 2 cm..
Pozostałe części opłukać i osuszyć.
Białą bawełnianą nitką związać w pęczek w dwóch miejscach.
W wysokim, wąskim garnku zagotować wodę z solą i cukrem.
Przygotowane szparagi włożyć do garnka czubkami do góry.
Gotować ok. 8 – 10 min.
Następnie wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
Krótkie gotowanie sprawi, że nie będą łykowate, tylko chrupiące i zachowają jasny kolor.
Usunąć nici i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Masło na sos rozgrzać na patelni, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Zimny bulion zmieszać ze śmietanką i mieszając rozprowadzić nim zasmażkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać 25 ml. wódki, podgrzać razem przez chwilę aż alkohol odparuje.
Szynkę pokroić w drobną kostkę i wraz z serem dodać do sosu. Wymieszać.
Piec nagrzać do 180 st. C.
Szparagi zalać sosem i wstawić na 15 – 20 min.
Po wyjęciu z pieca posypać natką pietruszki i podawać gorące wraz ze świeżym, białym pieczywem.
Dodaj komentarz