Kruche ciasto, beza z pianki i słodko – kwaśne owoce, najlepiej prosto z sadu, to prawdziwy smaki letnich wypieków.

CIASTO:

  • 1/2 kg. mąki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MUS JABŁKOWY:

  • ok. 1,5 kg. jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki kaszy manny,

PIANKA:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Wlać ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier i często mieszając lekko gotować aż woda odparuje. Przestudzony mus jabłkowy wymieszać z surową kaszą i cynamonem. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i posiekaną Kasię zmiksować mieszadłami miksera aby powstało ciasto w postaci kruszonki. Z całości ciasta przesypać  ¾  do prostokątnej formy i delikatnie przygnieść dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i posypać równomiernie pozostałym ciastem. Ponownie wstawić do nagrzanego pieca i piec jeszcze około 40 minut w 180 st. C.
Białka ubić z 5 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Na 3 min.przed końcem pieczenia, wyjąć szarlotkę, nałożyć piankę i zapiec.