Kiedy w kuchni pachnie piernikami to znak, że święta tuż, tuż… Świąteczne pierniki to najbardziej popularne ciasteczka bożonarodzeniowe. Dają całe mnóstwo okazji i radości do ich dekoracji. Do kolorowania pierniczków można wykorzystać czekoladowe polewy, lukier, kolorowe posypki, bakalie lub cukrowe mazaki,…i stworzyć niepowtarzalne wzory.
Każdy z nas je lubi i i każdy ma swój sprawdzony przepis. Ja polecam swój :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepiej przygotować je nawet kilka dni wcześniej i włożyć do metalowej puszki lub szklanego słoja,… i otwierać zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na przekąszenie czegoś słodkiego. Będą miękkie i pyszne.
- 3 szklanki mąki
- 1szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 20 dkg, miodu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 1 op. przyprawy do piernika (20 g.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewy, lukry, pisaki, posypki…do dekoracji
Do miski włożyć miękką margarynę i pozostałe składniki na ciasta. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 0,3 cm i wycinać foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej blasze i piec 8-10 minut w 180 st.C. Ostudzone pierniczki ozdobić wg.uznania.
Dodaj komentarz