Świeżo wyciśnięte sok z buraka to mocna dawka witamin i składników mineralnych, bardzo ważnych dla naszego organizmu.Oczyszcza organizm z toksyn. wzmacnia odporność, układ krwionośny i obniża cholesterol. Ma też właściwości antynowotworowe.
Jak zrobić sok z czerwonych buraków?
Nic prostszego, wystarczy buraki dokładnie umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki.
Należy pić zaraz po przygotowaniu
Jednak buraczany sok przegrywa z innymi warzywnymi sokami, np. z marchewkowym, z pomidorowym….
Głównie ze względu na smak, który mimo właściwości zdrowotnych nie jest zbyt apetyczny, ale wystarczy wzbogacić go o parę dodatków i z przyjemnością wypijemy szklankę takiego soku.
Dodatki sprawią, że będzie słodszy i łagodniejszy w smaku, lekko kwaskowaty czy nieco pikantny.
Doskonale sprawdzą się w tej roli nie tylko owoce: truskawki, pomarańcze, jabłka, cytryna,.. ale także seler naciowy, marchewka, świeży imbir, olej lniany czy olej z wiesiołka, lub poprostu szczypta pieprzu i soli.
Jest dużo możliwości aby wzbogacić smak i właściwości soku z buraka.
Możemy poprostu bawić się smakami.
Proponuję parę kompozycji smakowych, które wypróbowałam i dla mnie były wyśmienite.
Należy pamiętać aby sięgać po młode, małe i świeże buraczki, gdyż są delikatniejsze w smaku i mają więcej soku niż te większe i wyrośnięte, a ilość i rodzaj dodatków zależy już od nas.
Sok z buraka można przygotować na dwa sposoby.
Pierwszy – wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować .
Wtedy gotową papkę trzeba jeszcze przełożyć na sito o drobnych oczkach i przy pomocy łyżki odcisnąć z niej sok.
Drugi – szybszy i wygodniejszy – składniki przekładamy do sokowirówki.
Mamy czysty sok, gotowy do spożycia.
Życzę smacznego!
- 4 buraki
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- woda – opcjonalnie
Buraki dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić na małe części.
Przełożyć do sokowirówki.Wyciśnięty sok doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli jest zbyt esencjonalny, rozrzedzić przegotowaną, zimną wodą.
- 2 czerwone buraki,
- 2 jabłka,
- 2 cm. korzenia imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka oleju lnianego lub z wiesiołka,.
Buraki obrać, pokroić na małe kawałki’
Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i wraz ze skórką pokroić na kawałki.
Kawałki buraków, jabłek i starty imbir wrzucić do sokowirówki.
Do powstałego soku dodać olej i sok z cytryny. wymieszać aby składniki się połączyły.
- 2 buraki
- 2 duże marchewka
- 1/2 pomarańczy
- kawałek świeżego imbiru
- garści natki pietruszki
- 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
Buraki i marchewki obrać, pokroić na mniejsze części i przełożyć do sokowirówki.
Dodać starty imbir, posiekaną pietruszkę, obrane cząstki pomarańczy i całość zmiksować
W razie konieczności, rozcieńczyć woda. Rozlać do szklanek.
- 2 buraki,
- 1 szklanka truskawek,
- 2 łodygi selera naciowego.
- kostki lodu,
Truskawki obrać z szypułek i dokładnie opłukać, przełożyć na sito aby obciekły.
Buraki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Seler obrać z włókien i pokroić. Wrzucić wszystko razem do sokowirówki.
Gotowy sok przelać do szklanek. Przed podaniem dodać kostki lodu.
- 2 buraki,
- 1/4 szklanki soku żurawinowego.
Obrane i pokrojone buraki zmiksować w sokowirówce.
Powstały sok połączyć z sokiem żurawinowym.
czerwiec 10, 2019 at 5:04 pm
Pyszne i zdrowe kombinacje sokowe! Dziękuję za udział w mojej buraczanej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam! A.