Kwaskowaty smak szczawiu plus słodki banan, jabłko, sok pomarańczowy i kilka miętowych kostek lodu,… i mamy orzeźwiający, prosty i szybki w przygotowaniu koktajl. Gęsty, sycący i zdrowy.
Ta niedoceniana roślina bardzo dobrze spełniła się w tej roli.

Warto korzystać ze szczawiu, zwłaszcza w sezonie kiedy jest go pod dostatkiem, bowiem to nie tylko przyjemnie kwaskowaty smak, ale przede wszystkim jest bogaty w wiele witamin. Najczęściej zjadamy go w postaci zupy szczawiowej lub ot tak, na surowo, zrywamy i jemy prosto z łąki – to taki nawyk z dzieciństwa :)
Tymczasem można z niego wyczarować wiele innych pyszności…

SAM_8835

  • 10 dkg. świeżego szczawiu,
  • 2 banany,
  • 1 większe jabłko,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 torebka miętowej herbaty Posti,

Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, ostudzić, a następnie wlać do woreczka do lodu i zamrozić.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Najlepiej użyć wyciskarki do soku, jest szybko i dokładnie wyciśnięty, nic się nie zmarnuje :)
Listki szczawiu dokładnie opłukać i w miarę osuszyć. Dobrze jest też trochę je posiekać.
Jabłko i banany obrać i pokroić na kawałki.
Owoce i szczaw rzucić do blendera, wlać szklankę soku pomarańczowego i dokładnie zmiksować.
Na koniec dodać miętowy lód i zmiksować ponownie wszystko razem, dzięki czemu po zmiksowaniu koktajl jest przyjemnie orzeźwiający i puszysty.
Przelać do szklanek i podawać natychmiast po przygotowaniu.

SAM_8831

SAM_8862

SAM_8863Przepis na ziołowe orzeźwienie