Pyszne, kolorowe i lekkie danie na każdą okazję.
Z powodzeniem możne być podane na obiad jako danie główne,ale również podczas spotkania z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację :)
Sos dyniowy z makaronem komponuje się idealnie, prawie jak pomidorowy. zaś kuleczki mozzarelli z delikatną nutą szałwii i lekko zblanszowane na oliwie pomidorki nie tylko urozmaicają danie, ale przede wszystkim są dodatkowym, fajnym akcentem smakowym.

Słoneczny kolor wstążkom nadaje pyszny i aromatyczny sosy z dyni, w którym są skąpane.
Całość pięknie wygląda i wybornie smakuje. Zakochałam się w tym sosie. Nawet mojego męża tradycjonalistę jeśli chodzi o jedzenie (kto go zna, to wie, o czym mówię) przekonałam do tego sosu.
Dodałam tylko więcej papryczki, bo mąż preferuje pikantniejsze dania. Zjadł z apetytem :)

  • 1/2 op.makaronu wstążki
  • 1 mała dynia, najlepiej hokkaido
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 posiekanej papryczki chili – opcjonalnie
  • 1 op. mozzarelli Galbani,
  • kilka świeżych listków szałwii,
  • pomidorki koktajlowe – ilość wg. uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji

Makaron wrzucić do wrzącej,osolonej wody i ugotować al’dente.

Dynię, pomidory i cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa przełożyć na dużą blachę, skropić 2 łyżkami oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st,  aż się delikatnie zarumienią.

W tym czasie gdy pieką się warzywa, można przygotować szałwiowe kulki mozzarelli.
Świeże listki szałwii opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wsypać posiekaną szałwię, doprawić delikatnie solą. Wymieszać aby wszystko dokładnie się połączyło ze sobą. Z masy uformować małe kulki.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania całego dania.

Gdy warzywa są już miękkie i podpieczone, w garnku zagotować szklankę bulionu lub wody, wrzuć warzywa, przyprawę curry i wszystko razem gotować na małym ogniu przez ok. 5 min.
Następnie dodać śmietanę i szybkimi ruchami, aby się nie zwarzyła, połączyć  ją z całością. Zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dla smakoszy pikantniejszych potraw, można dodać szczyptę ostrej mielonej papryki lub kawałek drobno posiekanej papryczki chilli.

Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, a następnie przetrzeć przez sitko, najlepiej metalowe.
Dzięki temu znikną małe cząsteczki warzyw. Sos będzie miał idealnie gładką konsystencję.

Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucić pomidorki pokrojone w połówki i lekko przesmażyć.
Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.

Do garnka z gorącym sosem przełożyć makaron, wymieszać i rozłożyć na talerze.
Na makaronie ułożyć kulki mozzarelli i zblanszowane pomidorki.
Udekorować listkami świeżej bazylii.


Włoska strona lata z Galbani