Jak zatrzymać smak lata i śliwek na dłużej?
Bardzo prosto.
Wystarczy usunąć pestki, potem śliwki zasypać cukrem ze szczyptą cynamonu i odstawić na noc ,
Następnego dnia przełożyć do słoików, krótko pasteryzować i gotowe!
… i nawet zimą mamy słodkie, soczyste, aromatyczne, prawie jak świeże.
Doskonałe do ciast, knedli, słodkich deserów czy innych dań.
Z podanej ilości składników są 3 małe słoiki (0,5 l), ale warto zrobić więcej :)
- 1 kg dojrzałych dowolnych śliwek,
- 30 dag cukru,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Śliwki przebrać (odrzucić uszkodzone), opłukać, osączyć i wyjąć pestki.
Włożyć do dużej miski, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć i odstawić na ok. 3 – 4 godz.
Następnie delikatnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić do następnego dnia, najlepiej na noc.
Cukier powinien zupełnie się rozpuścić.
Śliwki włożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałym syropem i zakręcić.
Zaraz po zamknięciu pasteryzować.
Pasteryzować – małe słoiki 10 min. (0,5 l), duże ( 0,9 l) – 15 min.
sierpień 25, 2018 at 2:13 pm
Zabieram się do pracy ! tylko…..ta pasteryzacja mnie zniechęca, ale cóż……..
Bożena
sierpień 25, 2018 at 2:48 pm
to tylko 10 lub 15 min,… zależy od wielkości słoików :)
wrzesień 28, 2022 at 12:31 pm
Właśnie zrobiłam śliwki w/g Pani przepisu. Może i dobry, ale zapomniała Pani dodać, że słoiki wypełniać chyba tylko do połowy, bo wytwarza się dużo soku i słoiki po wyjęciu z pasteryzacji kipią. Moje właśnie kipią, więc nie będą trzymać. Zostawiłam przepisowe 2cm wolnego miejsca, ale to za mało. żeby nie zmarnować pieniędzy i czasu chyba zrobię z nich kompot. Pozdrawiam.
listopad 5, 2022 at 2:22 pm
U mnie nic nie kipi.
Przyrządzam je co roku dokładnie tak jak to opisałam – po pasteryzacji śliwki w słoiku nawet nieco opadły co widać na załączonych zdjęciach.
sierpień 8, 2022 at 1:41 pm
Pasteryzacji w piekarniku jest bezproblemową. Wstawić do zimnego piekarnika, na kartce, tak aby słoiki nie dotykały się. Włączyć piekarnik, nagrzewajc do 140°, ustawić 25-35 min. dla dużych słoików. I to wszystko. Jak się wyłączy piekarnik, nie wyciągać ani nie otwierać. Można zostawić na dłużej, aż ostygnie.
wrzesień 19, 2022 at 11:16 am
Polecam pasteryzację w piekarniku. Sprawdziłem, sprawdza się doskonale. Nie ma zabawy z wodą, więcej można włożyć na jeden raz. Piekarnik nastawiamy na temp. 120 stopni i wkładamy słoiki na około 20 minut. Nie dokręcamy przykrywek do końca przed włożeniem. Dokręcamy do koćna po wyjęciu z piekarnika.
wrzesień 28, 2022 at 4:47 pm
Podchodziłam do przepisu jak pies do jeża, jak tyle cukru się rozpuści bez wody. Wieczorem patrzę, a tam wciąż masa cukru. Ale rano stała się magia, śliwki puściły sok i cukier się rozpuścił. I o dziwo owoce nadal były jędrne. Poszły do słoików i krótkiej pasteryzacji. Za jakiś czas zobaczymy jak smakują, a węgierki uwielbiam. Dzięki, dzięki.