Czary Gary

Gotowanie

Śliwki na zimę (jak świeże)

Jak zatrzymać smak lata i śliwek na dłużej?
Bardzo prosto.
Wystarczy  usunąć pestki, potem śliwki zasypać cukrem ze szczyptą cynamonu i odstawić na noc ,
Następnego dnia przełożyć do słoików, krótko pasteryzować i gotowe!
… i nawet zimą mamy słodkie, soczyste, aromatyczne, prawie jak świeże.
Doskonałe do ciast, knedli, słodkich deserów czy innych dań.

Z podanej  ilości składników są 3 małe słoiki (0,5 l), ale warto zrobić więcej :)

  • 1 kg dojrzałych dowolnych śliwek,
  • 30 dag cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Śliwki przebrać (odrzucić uszkodzone), opłukać, osączyć i wyjąć pestki.
Włożyć do dużej miski, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć i odstawić na ok. 3 – 4 godz.
Następnie delikatnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić do następnego dnia, najlepiej na noc.
Cukier powinien zupełnie się rozpuścić.
Śliwki włożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałym syropem i zakręcić.
Zaraz po zamknięciu pasteryzować.

Pasteryzować – małe słoiki 10 min. (0,5 l), duże ( 0,9 l) – 15 min.

7 Comments

  1. Zabieram się do pracy ! tylko…..ta pasteryzacja mnie zniechęca, ale cóż……..
    Bożena

    • lucynako

      sierpień 25, 2018 at 2:48 pm

      to tylko 10 lub 15 min,… zależy od wielkości słoików :)

      • Właśnie zrobiłam śliwki w/g Pani przepisu. Może i dobry, ale zapomniała Pani dodać, że słoiki wypełniać chyba tylko do połowy, bo wytwarza się dużo soku i słoiki po wyjęciu z pasteryzacji kipią. Moje właśnie kipią, więc nie będą trzymać. Zostawiłam przepisowe 2cm wolnego miejsca, ale to za mało. żeby nie zmarnować pieniędzy i czasu chyba zrobię z nich kompot. Pozdrawiam.

        • lucynako

          listopad 5, 2022 at 2:22 pm

          U mnie nic nie kipi.
          Przyrządzam je co roku dokładnie tak jak to opisałam – po pasteryzacji śliwki w słoiku nawet nieco opadły co widać na załączonych zdjęciach.

  2. Pasteryzacji w piekarniku jest bezproblemową. Wstawić do zimnego piekarnika, na kartce, tak aby słoiki nie dotykały się. Włączyć piekarnik, nagrzewajc do 140°, ustawić 25-35 min. dla dużych słoików. I to wszystko. Jak się wyłączy piekarnik, nie wyciągać ani nie otwierać. Można zostawić na dłużej, aż ostygnie.

  3. Polecam pasteryzację w piekarniku. Sprawdziłem, sprawdza się doskonale. Nie ma zabawy z wodą, więcej można włożyć na jeden raz. Piekarnik nastawiamy na temp. 120 stopni i wkładamy słoiki na około 20 minut. Nie dokręcamy przykrywek do końca przed włożeniem. Dokręcamy do koćna po wyjęciu z piekarnika.

  4. Podchodziłam do przepisu jak pies do jeża, jak tyle cukru się rozpuści bez wody. Wieczorem patrzę, a tam wciąż masa cukru. Ale rano stała się magia, śliwki puściły sok i cukier się rozpuścił. I o dziwo owoce nadal były jędrne. Poszły do słoików i krótkiej pasteryzacji. Za jakiś czas zobaczymy jak smakują, a węgierki uwielbiam. Dzięki, dzięki.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑