Aromatyczne, soczyste w środku a na zewnątrz chrupiące skrzydełka o smaku słodko kwaśnym z delikatną nutą chilli.
Proste w przygotowaniu – wystarczy je tylko zostawić w sosie miodowo – cytrynowym na parę godzin, a potem wstawić do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub domowymi frytkami i z ulubioną surówką czy sałatką,
- 1 kg. skrzydełek,
- 3/4 szklanki miodu,
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki startej skórki z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- sól do smaku,
- szczypta ostrej papryki chilli w proszku – czubek małej łyżeczki
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia naczynia,,
Skrzydełka oczyścić, umyć i lekko posolić.
Wcześniej przygotować sos : Miód połączyć z sokiem i skórką z cytryny.
Dodać cynamon i szczyptę chilli, i całość ubić mikserem na pienistą masę.
Sosem zalać skrzydełka i odstawić na ok. 6 godz.
Następnie wyjąć z sosu, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania jako jedną warstwę (na płasko)
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min.
Po tym czasie odwrócić skrzydełka na drugą stronę, polać sosem z naczynia i piec kolejne 20 min.
Podawać gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj komentarz