Pyszny i mocno kremowy z delikatnym posmakiem malinowym,… jak to określiła moja córcia – smakuje jak serek homogenizowany :)
No i te soczyste maliny zatopione w przeźroczystej galaretce Winiary.
Pycha!
Szybki i łatwy do zrobienia, bo wszystkie składniki po porstu miksujemy, masę wlewamy do formy i pieczemy.
Potem tylko na chłodny sernik nakładamy owoce, galaretkę i gotowe!
W zamierzeniach miał być to sernik różowy :)
Postanowiłam więc do sprawdzonego już przepisu użyć zamiast budyniu waniliowego, malinowy,… no do końca nie wyszedł aż tak różowy jakbym chciała, ale jakiś lekko pastelowy odcień różu można dojrzeć :) Ważne, że smakuje wyśmienicie!
- 1 kg. twarogu na sernik (z wiaderka )
- 15 dkg. margaryny,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 budynie o smaku malinowym – użyłam budyniu Winiary
- 4 jajka
- 1 op. cukru waniliowego – też Winiary :)
- 30 dkg. świeżych malin,
- 2 galaretki przeźroczyste Winiary winogronowy smak
Ser, margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową, ma być miękka), budynie malinowe, cukier puder, jajka i cukier waniliowy – wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Masę serową przełożyć do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy lub tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec ok. 50 min. – do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przynajmniej na godzinę aby nieco przestygł i aby zmniejszyć proces opadania.
Następnie wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie przygotować galaretkę przeźroczystą wg. opisu na opakowaniu.
Maliny opłukać, osuszyć i rozłożyć na wierzchu sernika.
Zalać tężejącą galaretką. Całość schłodzić.
Przepis bierze udział
w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Dodaj komentarz