Lekka, aromatyczna zupa o konsystencji puszystego kremu.
Głównym składnikiem jest seler korzeniowy, trochę niedoceniane warzywo w naszej kuchni, a przecież ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i jest niskokaloryczny
Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin.
Pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn.
Idealna zupa na wiosenny obiad.
Wykorzystane do ugotowania zupy produkty mleczne bez laktozy marki MLEKOVITA sprawiają że jej pysznym smakiem mogą cieszyć się wszyscy, również osoby nietolerujące laktozy.
Ja lubię z groszkiem konserwowym, jest szybko i smacznie.
Można też z grzankami natartymi czosnkiem, czy dodatkowo lekko zapiec z żółtym serem..
- 1/2 kg.selera
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1/2 białej części pora,
- 1 łyżka masła MLEKOVITA BEZ LAKTOZY
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr. bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 mały kubek śmietany 18% MLEKOVITA BEZ LAKTOZY
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- zielony groszek lub grzanki
Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę.
Cebule obrać i drobno posiekać a białą część pora pociąć w półplasterki.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa.
Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 min, często mieszając .
Posmażone warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min.
W małym garnuszku łyżką gorącej zupy zahartować śmietanę i wlać do garnka.
Zamiast śmietany można użyć mleka, wtedy zupa będzie lżejsza.
Wyjąć listek laurowy a całość zmiksować na gładki krem.
Na końcu wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawać gorącą z groszkiem lub grzankami.
Dodaj komentarz