Czary Gary

Gotowanie

Rybki – kotleciki z tuńczyka

Kształtem może nie przypominają tuńczyka, ale na pewno smakują jak tuńczyk :)
Prosty i szybki sposób na urozmaicenie posiłku.

Na zewnątrz rumiane i chrupiące, w środku soczyste, no i bez ości.
Wraz z surówką czy lekką sałatką i ziemniaczkami doskonale danie dla każdego.
Te są akurat ze szczyptą ostrej papryki, ale wystarczy pominąć ten składnik i dzieci chętnie zjedzą taką rybkę.:)

4 szt.

SKŁADNIKI
2 puszki tuńczyka Princes
1 pęczek szczypiorku
2 jajka
2 – 3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
olej do smażenia

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.
Oba składniki przełożyć do miski. Dodać jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Przyprawić papryką i do smaku solą..
Gdyby masa była za rzadka, dodać jeszcze mąki.

Na patelni rozgrzać  olej.
Z masy formować placki w kształcie ryby.  Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z dodatkiem surówki lub lekkiej sałatki.

sam_9510a

#MasterTuńczyk


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

 

2 Comments

  1. Formujecie ręcznie taką rybkę czy używacie jakiś specjalnych foremek?

    • lucynako

      Maj 18, 2018 at 10:55 am

      Ręcznie :) jak już położę masę na rozgrzany tłuszcz to szybciutko łyżeczką uformuję kształt rybki :) wiem, że każda rybka jest inna, ale każda smaczna :)

Pozostaw odpowiedź lucynako Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑