Chociaż mamy już wiosnę, to za oknem szaro, buro i mokro,… Nuda!
Więc tak na poprawę humoru proponuję coś słodkiego i prostego do zrobienia.
Pyszne, chrupiące rogaliki ze słodkim nadzieniem,… smaczne ciasteczka, fajna kulinarna zabawa i nie straszny nam deszcz za oknem, bo my popijając kawkę delektujemy się naszymi rogalikami :)

 

                                                                                                                                           CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 25 dkg masła lub margaryny,
  • 1 szklanka śmietany 18%,

                                                                                                                               DODATKOWO      

  • marmolada, dżem lub krem czekoladowy typu nutella
  • 1 jajko,
  • cukier puder do oprószenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, podzielić na 4 części i każdą  rozwałkować na kształt koła.


Wycinać trójkąty – wielkość wg. uznania.
Na brzegu każdego trójkąta (na jego podstawie) nałożyć porcję marmolady, lub nutelli  i zwijać, zaczynając właśnie od podstawy,  na koniec nadając im kształt rogala.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać rogaliki, wierzch każdego posmarować rozbełtanym jajkiem. Można też przed pieczeniem posypać cukrem kryształem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, wstawić blachę z rogalami i piec ok 20 – 25 min. na rumiano
Jeśli rogaliki wcześniej nie zostały posypane cukrem kryształem, to po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.