Placki warzywne ogólnie znane, smaczne, codzienne danie, a dzisiaj jednak niecodzienne, bo z parówkami.
Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Placuszki z kukurydzą, zielonym groszkiem, czerwoną papryką i plasterkami parówek.
Smakują i na ciepło i na zimno,… ale zdecydowanie polecam na ciepło.
Można podać z dodatkiem startego żółtego sera, który nakładamy na gorące placki zaraz po zdjęciu z patelni i ketchupu, ale same również smakują wybornie.

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka konserwowego zielonego groszku,
  • 1 szklanka pokrojonych na plasterki cienkich parówek – użyłam parówek z szynki Sokołów,
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek kefiru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia.
  • opcjonalnie starty żółty ser i ketchup.

W większej misce zmiksować jajka z olejem i kefirem.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do jajek ciągle miksując
Powstałe ciasto powinno mieć kleistą konsystencję.
Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy.
Do ciasta wsypać kukurydzę, groszek, parówki i paprykę.
Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki na rumiano.
Podawać gorące, można dodatkowo posypać startym serem i polać ketchupem.
Smacznego!


.