Czary Gary

Gotowanie

Placki ziemniaczano – dyniowe

 

Dynia to królowa jesieni, nie powinno jej zabraknąć w naszej kuchni o tej porze roku.
Trzeba korzystać póki mamy okazję.
To nie tylko bogactwo witamin, mikroelementów i makroelementów, ale też doskonały smak, który warto wypróbować na różne sposoby. Wcześniej była już u mnie zupa dyniowa, orzeźwiający deser w formie sorbetu, sos dyniowy z makaronem czy klasyczne placuszki z dyni.
Dzisiaj proponuję placki ziemniaczano – dyniowe.

Przepis bardzo prosty i tani, a placuszki pyszne :)
Na zewnątrz z lekko chrupiącą skórką, a środku delikatne, wilgotne i aromatyczne.
Prawie każdy lubi placki ziemniaczane, a takie połączenie ziemniaczano – dyniowe to fajne przełamanie kulinarnej rutyny.
Zapraszam do wypróbowania.

 

  • 60 dkg. ziemniaków,
  • 60 dkg. oczyszczonej dyni (bez skóry i środka z pestkami)
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony pieprz.
  • sól,
  • olej lub masło do smażenia – wg. uznania

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Przełożyć na sito i osączyć z nadmiaru płynu.
Cebulę i czosnek obrać i również zetrzeć na małych oczkach tarki.
Na drobno zetrzeć też wcześniej oczyszczoną dynię.

Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Na patelni rozgrzać olej.
Nabierać łyżką masę ziemniaczano – dyniową i kłaść na tłuszcz formując placki.
Proponuję nie za duże, bo takie łatwo się odwraca i smkują najlepiej :)
Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano, po ok. 4 min. z każdej
Gotowe placki osuszyć na papierowym ręczniku,
Dobrze jest też nagrzać piekarnik do ok. 50 – 70 st. i tam odkładać placki zanim wszystkie zostaną usmażone.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany czy po prostu ze szklanką zimnego kefiru.
Doskonale smakują również z tatarem śledziowo – pomidorowym.

1 Comment

  1. uwielbiam wszelkie placki, ale ziemniaczano-dyniowych jeszcze nie próbowałam :) muszę koniecznie nadrobić :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑