Smaczne, lekkie i zdrowe,… w sam raz na letni obiad.

Placuszki  z pietruszki usmażone w panierce z dodatkiem orzechów włoskich i podane z sosem pieczarkowym, do którego dodany został prażony koncentrat pomidorowy smakują wybornie.

Pietruszka, zarówno korzeń jak i natka jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do innych potraw, ale również sama może stanowić doskonałe, wyszukane danie.
Ponadto nie zapominajmy, że pietruszka jest bardzo zdrowa i dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i soli mineralnych, więc warto w naszej diecie docenić to warzywo :)

sam_7292a

 

                                                                                                                             NA PLACKI

  • 60 dkg. pietruszki korzeń,
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki groszku konserwowego z puszki,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej z puszki,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 – 4 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia

                                                                                                                      SOS PIECZARKOWY

  • 30 dkg. pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • pieprz i sól do smaku

PLACKI
Pietruszkę korzeń obrać, opłukać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
Ziemniaki obrać i ugotować.
2 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła lub margaryny.
Cebulę obrać, posiekać drobno, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zrumienić.

Pietruszkę osączyć na sicie i przestudzić.
Ziemniaki i pietruszkę zemleć, dodać przesmażoną cebulę, posiekane jajka i natkę pietruszki oraz osączony z zalewy groszek i kukurydzę.
Oddzielić z pozostałych dwóch jajek żółtka od białek i najpierw dodać do masy same żółtka,wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą. Następnie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masa.

Bułkę tartą zmieszać z orzechami.
Masę nabierać łyżką, formować najpierw kulki, obtaczać je w panierce z bułki i orzechów, następnie lekko spłaszczyć na kształt placków i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

SOS
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić i pokroić w dowolną kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim najpierw cebulę, potem dorzucić pieczarki i dusić razem do miękkości.

Na drugiej małej patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając prażyć aż zmieni kolor na czerwono brunatny.
Przełożyć go do pieczarek, wlać bulion i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 10 min.
Z ostatniej już łyżki masła i 1 łyżki mąki ugnieść kulkę i wrzucić do sosu.
Energicznie rozmieszać i całość gotować jeszcze 1 – 2 min.
Gotowy sos podawać na gorąco z rumianymi placuszkami.

sam_7291a

sam_7305a

sam_7290a
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad