Co to jest pilaw?
Prosta potrawa z ryżu i mięsa doprawiona przyprawami wywodząca się z Persji.
Chociaż ma swoje korzenie na Wschodzie to obecnie przepis przeniknął do różnych kuchni świata i teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju.
Jest wiele regionalnych wersji tego dania, w zależności od upodobania.
Mięso zastępowane jest warzywami, grzybami, owocami,… a ryż innymi ziarnami zbożowymi np. u nas w Polsce często kaszą jaglaną.

I właśnie na takie lekkie, bezmięsne i proste ale smaczne danie dzisiaj zapraszam razem z HORTEX em
Kasza jaglana duszona wraz z przyprawami w orzeźwiającym soku jabłkowym Hortex, dodatkowo osłodzona karmelizowanymi w miodzie jabłkami.
… w sam raz na ciepłe, wiosenne śniadanie, lekki obiad czy kolację :) .

 

sam_9011a

  • 40 dkg. kaszy jaglanej,
  • 2  szklanki soku jabłkowego Hortex,
  • 2  cebule,
  • 2  ząbki czosnku,
  • 1  łyżeczka mielonej kolendry,
  • 4  goździki,
  • 4  łyżki oliwy,
  • 2  jabłka,
  • 1  łyżka masła,
  • 2  łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku

Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać.
W naczyniu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę i delikatnie zeszklić.
Dodać czosnek, kaszę, kolendrę i wszystko razem przesmażyć przez ok. 5 min. ciągle mieszając.
Podsmażamy podobnie jak ryż w risotto czyli do momentu, aż ziarenka natłuszczą się i będą szkliste.
Wtedy zalać sokiem jabłkowym, zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez ok. 25 min. aż kasza będzie miękka. Gdy na powierzchni kaszy powstaną małe dziurki, przez które uchodzić będzie para, to znaczy, że kasza jest gotowa. W razie potrzeby dolać delikatnie (nie za dużo) wrzącej wody.

W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i połączyć z miodem.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Przesmażyć je do delikatnego zarumienienia się.

Gotową kaszę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorące, na wierzch każdej porcji nałożyć porcję przesmażonych jabłek.

 

sam_9013a

sam_9020a
Kolorowy i wiosenny stół z Hortex