Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, do teraz,
… z gruszkami, pieprzem, żółtym serem i „kropelką” alkoholu..
Takie trochę rozgrzewające, w sam raz do jesiennej kawki :)

Wyszperałam przepis na takie właśnie ciasto w jednym z kulinarnych czaspism sprzed 30 laty i byłam ciekawa jak smakuje. Musiałam go upiec.
Ma naprawdę oryginalny, zaskakujący i niepowtarzalny smak.
Kto nie wierzy, proszę sprawdzić :)
Gramaturę składników podaję wg. pierwotnej receptury.
Nie udało mi się jednak zdobyć nalewki gruszkowej, więc tylko w tym przypadku zrobiłam taki swój „myk”‚ Zmieszałam czysty alkohol z syropem po gruszkach w puszce w stosunki 1:3 i myślę, że wypadło to świetnie :) … ale może Wam się uda zdobyć potrzebną nalewkę gruszkową.

 

sam_7956ab

 

  • 33 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nalewki z guszek
  • 1,5 kg gruszek (świeżych lub z kompotu)
  • 4 dag masła
  • 125 g cukru
  • 5 łyżek nalewki gruszkowej
  • 18 dag startej goudy
  • 2-3 szczypty białego pieprzu (ok. płaskie pół małej łyżeczki)
  • 2 żółtka

                                                                                                                                        dodatkowo

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 żółtko,
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, schłodzonego masła w wiórkach, cukru, jajka z dodatkiem nalewki z gruszek, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min.

Gruszki obierać, umyć, przepołowić, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę (gruszki z puszki lub kompotu osączyć). Połączyć z masłem, cukrem i nalewką, poddusić i zmiksować.
Do masy dodać ser, żółtka, pieprz, całość wymieszać.

2/3 porcji ciasta rozwałkować. Wykroić placek o średnicy tortownicy. Przełożyć go do natłuszczonej blachy i ponakłuwać widelcem w paru miejscach. Pozostałą porcję ciasta podzielić na dwie części. Z jednej uformować brzegi ciasta o wysokości około 3 cm.

Ciasto posypać tartą bułką, a następnie rozkłożyć równomiernie na nim masę gruszkową.

Pozostałą porcję ciasta rozwałkować. Za pomocą radełka wykroić paski i ułożyć je na masie gruszkowej.
Paski ciasta ostrożnie smarujemy żółtkiem. Ciasto piecy ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C.

Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Następnie bardzo ostrożnie wyjąć je z tortownicy, przełożyć na talerz deserowy i wstawić do lodówki. Całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

sam_7937ab

sam_7934ab

sam_7950ab

sam_7954a