Sezon na świąteczne pierniczki trwa. Dzisiaj polecam pyszne pierniczki o mocno korzennym smaku. Zewsząd kuszą piernikowe konkursy i zapraszają do udziału :) “Piernikiem Malowane’ konkurs organizowany przez Z.T Bielmar czy “Wyczaruj Bajowe Święta” u Dr.Oetkera’ …a jakby połączyć te konkursy razem? Przecież jeden nie wyklucza drugiego, bo do upieczenia pierników użyjemy margaryny Palma z Murzynkiem z Bielmaru, a do ozdobienia produktów dekoracyjnych Dr. Oetkera,.. i mamy pysznie, i kolorowo,
50 dag mąki,
15 dag cukru pudru,
20 dag miodu,
10 dag kostki margaryny Palma,
2 łyzki przyprawy korzennej do pierników,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki mleka,
jajko,
do dekoracji: polewy, lukry, cukrowe pisaki, perełki…Dr.Oetkera
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Podgrzać miód z przyprawą korzenną, wsypać cukier – rozpuścić. Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki dodać sodę, wbić jajko, wlać mleko, miód z przyprawą i rozpuszczoną margarynę.
Wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać foremkami o różnych kształtach pierniczki. Układać partiami na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 10 minut w 200 st’ C.
Ostudzić i ozdobić wg. uznania..
Dodaj komentarz