To już tradycja, że na Święta Bożego Narodzenia są pierniczki.
Kiedy w domu unoszą się ciepłe korzenne zapachy, to znaczy, że święta blisko.
Z piernikami fajna sprawa, można je przygotować już wcześniej i przechowywać do świat w szczelnej puszce lub słoju.

Przepis sprawdzony od lat, tylko zmieniamy ozdabianie.
Kiedyś gdy dzieci były małe do dekorowania „szły” czekoladowe polewy, lukry, kolorowe posypki, bakalie, cukrowe koraliki, mazaki,…i powstawały piękne, niepowtarzalne wzory, i ile było przy tym radości :)
Z biegiem czasu wystarczał do malowania lukier czy do oprószenia cukier puder.
W tym roku pierniki robi mama, …. OT TAK, PROSTO Z SERCA! bo dzieci zapracowane :)

Będą więc takie „dorosłe” pierniki. Będzie dużo różnych piernikowych gwiazdek: dużych i małych, pełnych i z dziurką, bardziej słodkich bo z pysznym kremem z białej czekolady i z posypką orzechową, i mniej slodkich bo tylko z cukrem pudrem,…czyli każdy znajdzie coś dla siebie.

sam_4707a

                                                                                                                    CIASTO

  • 50 dag mąki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu,
  • 10 dag kostki margaryny,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mleka,
  • jajko

                                                                                               KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 200 ml. śmietanki 30%

                                                                                                            DODATKOWO

  • Decorada Posypka arachidowa prażona marki Delecta
  • foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek o różnej wielkości

Margarynę rozpuścić, przestudzić. Podgrzać miód z przyprawą korzenną, wsypać cukier – rozpuścić.
Na stolnicę przesiać mąkę,  dodać sodę, wbić jajko, wlać mleko, miód z przyprawą i rozpuszczoną margarynę. Wyrobić jednolite ciasto.

Rozwałkować na grubość 0,3 cm. albo i cieniej (bo potem pierniki są łączone w pary, więc żeby nie były zbyt grube) i wycinać foremkami gwiazdki różnej wielkości.

aaa

Aby ułatwić sobie przeniesienie wyciętych ciastek ze stolnicy na blachę – po rozwałkowaniu na cienko oderwanie od stolnicy wcale nie jest łatwe i dodatkowo często ciastka się odkształcają. proponuję ciasto podzielić na klika mniejszych porcji.
Następnie z papieru do pieczenia odmierzyć kawałek takiej wielkości jaką ma dno blachy na której będziemy piec.
Na odciętym kawałku papieru (zamiast bezpośrednio na solnicy) rozwałkować cienko porcję ciasta, w niewielkich odstępach wyciąć ciastka, usunąć zbędne kawałki spomiędzy nich i gotowe, wycięte ciastka razem z papierem przenieść na blaszkę do pieczenia.  Zebrane skrawki ciasto zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne gwiazdki.
Piec około 8 min. w 180 st. C.
Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać chwilę aby pierniki lekko przestygły, wtedy zdjemować je z papieru.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej i przestudzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Gotowym kremem łaczyć ostudzone piernikowe gwiazdki w dowolne kompozycje przekladając je kremem.
Część pierników dodatkowo ozdobić wsypując w środek na jeszcze nie zastygniety do końca krem posypkę orzechowa. Odstawić do zastygnięcia.

sam_4710a

sam_4719a

sam_4712a
Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!