Delikatne i mega kruche, niemal sypkie,…wręcz rozpływające się w buzi.
W sam raz słodkie, z wyczuwalnym kardamonem i migdałami.
Zastąpienie mąki pszennej mąką ryżową, używaną w kuchni perskiej nadaje wypiekom niezwykłej struktury, kruchości i smaku.
Kardamon można zastąpić wodą różaną, no niestety nie miałam, ale jak tylko będzie okazja to wypróbuję i z wodą różaną.

Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, jednak potem trzeba godzinkę poczekać aż ciasto odpocznie zanim zaczniemy piec.
Jest trochę miękkie więc potrzebuje schłodzenia, aby łatwiej było formować ciasteczka.
Moje są (tak jak znalazłam w przepisie) w kształcie ot takich rogalików / księżyca, ale można pozostawić okrągłe, będzie łatwiej i szybciej.
Podobnie jak nasze kruche ciastka można przechowywać je przez jakiś czas w zamkniętym szczelnie pojemniku.

  • 25 dkg. mąki ryżowej
  • 20 dkg. miękkiego masła,
  • 12 dkg. cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub 1 łyżka wody różanej,
  • 5 dkg. drobno posiekanych migdałów lub pistacji – u mnie połamane drobno płatki migdałowe,
  • papier do pieczenia

Masło ucierać w misce przez ok. 1 min. aż będzie miało konsystencje kremu.
Stopniowa dodawać cukier puder i ucierać na puch przez kolejne 2 min.
Nadal ucierając dodawać po żółtku, a na końcu wsypać kardamon (lub wlać wodę różaną).

Następnie do masy wsypywać porcjami mąkę ryżową i na najmniejszych obrotach miksera wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miskę ściereczką i wstawić do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie nabierać czubate łyżeczki ciasta i oprószonymi mąką ryżową dłońmi formować kulki.
Najpierw rozpłaszczyć je na niezbyt cienkie placuszki, układać w odległości od siebie ok. 5 cm. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie kieliszkiem przyciąć lekko z boku nadając im kształt księżyca / rogala :) Można zostawić okrągłe.
Odcięte skrawki ciasta połączyć z ciastem w misce i formować kolejne aż do wyczerpania .
Na koniec czubkiem łyżeczki zrobić parę wgłębień. Posmarować lekko ubitym białkiem i posypać migdałami lub pistacjami.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wstawić blachę z ciastkami i piec przez ok. 15 min. aż dół zacznie się rumienić.
Wierzch ciastek powinien pozostać jasny.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ale pozostawić jeszcze na blasze przez 2 min. do przestygnięcia.
Potem (najlepiej, bo są bardzo delikatne) wraz z papierem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Oprószyć cukrem pudrem.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018